HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: Élesztős tészta: 40 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 175 ml natúr joghurt, 1 dl tej, 1 kk só

Vajas tészta: 10 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 kk só

tn malacka2

Elkészítés: A tejben feloldjuk az élsztőt. A lisztbe beletesszük a tojást, a joghurtot, a sót, majd az élesztős tejet. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és 20 percre félretesszük pihenni. Addig kimérjük és összegyúrjuk a vajas tészta hozzávalóit. Az élesztős tésztához hozzáadjuk a vajas részt és addig gyúrjuk, amíg sima rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük. A tésztát  átgyúrjuk majd 1/2 cm vastagra nyújtjuk. 7 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki a fejeknek. Megkenjük felvert tojással. A közepébe az ízlésünknek megfelelő tölteléket teszünk ( sült hús, sajt, sonka, aszalt paradicsom....). Egy másik tésztalappal befedjük. Megkenjük tojással és elkészítjük a malacka fejét. A füleknek egy kisebb kört vágunk ki, majd azt négy részre vágjuk. Az orrának egy kisebb kört vágunk, az orrlyukakat egy szívószállal lyukasztjuk ki. A szemének egész borsot vagy szegfűszeget használhatunk. Ha a fejet összeállítottuk, lekenjük tojással és fél órát kelesztjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. 

tn malacka1