HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 35 dkg finom őrlésű tönkölyliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl kefír, 1,5 dl víz, 1 ek olaj, 2 kk só, 1 kk cukor, a szóráshoz 2 ek szezámmag

tn tonkolybuci4

Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a vízzel. A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat és a kefírt. Ráöntjük az élesztős vizet és dagasztógép segítségével rugalmas tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítva átgyúrjuk. 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként finoman átgyúrjuk és zsemléket gömbölyítünk belőle. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 20 percet pihentetjük.Hosszában bevagdossuk, vízzel lepermetezzük és 200°C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

tn tonkolybuci2 tn tonkolybuci3