HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 13 dkg tej, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, egy csipet só, 22 dkg margarin, 1db tojássárgája

Mákos töltelék: 37 dkg őrölt mák, 22,5 dkg cukor, 1,2 dl víz, 1 ek fahéj, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja

Diós töltelék: 37 dkg darált dió, 22,5 dkg cukor, 1,2 dl víz, 1 ek fahéj, 5 dkg mazsola és 5 dkg kandírozott narancshéj

tn bejgli5

Elkészítés: Elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A mákot vagy diót elkeverjük a fűszerekkel, ráöntjük a forró cukorszirupot és alaposan elkeverjük. Ha túl sűrű a töltelék egy kevés forralt tejjel higíthatjuk. A tölteléket kihűtjük. A tölteléknek ugyanolyan állagúnak kell lennie, mint a tésztának. Az élesztőt elkeverjük a hideg tejjel. A margarint összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, az élesztős tejet és a tojássárgáját. Kézzel vagy gyúrófejjel ellátott robotgép segítségével egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából cipót formálunk és letakarva fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát három egyforma részre osztjuk, hengert sodrunk belőle, majd 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket szintén 3 részre osztjuk. Az egyik részt két nejlon között kicsit kisebbre nyújtjuk mint a tésztát. A felső nejlont lehúzzuk a töltelékről, majd átfordítjuk a tésztára és rásimítjuk. A nejlont lehúzzuk. A tészta két szélét visszahajtjuk, kicsit lenyomkodjuk. Ezután a bejglit óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A többi tésztát és tölteléket is így készítjük el. A bejgliket megkenjük tojássárgájával és hűvös helyen megszárítjuk rajta a tojássárgás réteget. Ezután megkenjük tojásfehérjével és szobahőmérsékleten kelesztjük. Ekkor keletkeznek a repedések rajta. Amikor a tojásfehérjés réteg is megszáradt és láthatóan nagyobb lett a bejgli, megszúrkáljuk egy tűvel és előmelegített sütőben 180°C-on kb 30 perc alatt megsütjük.

tn bejgli1 tn bejgli2

tn bejgli3 tn bejgli4