HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 kk só,1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 30ml (2 ek ) langyos víz, 1,5dl tejföl, 1 tojás, 5 dkg puha vaj, a kenéshez : 1 tojássárgája, 1 ek tej

tn tejfolos fonat10

Elkészítés: Egy kis edényben alacsony hőfokon langyosítsuk meg a tejfölt, öntsük hozzá a vizet, majd morzsoljuk bele az élesztőt, alaposan keverjük el. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a sót és a cukrot, öntsük bele az élesztős tejfölt, és az enyhén felvert tojást. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és laza, rugalmas tésztává dagasztjuk. Tegyük enyhén kiolajozott tálba, fedjük be, meleg helyen duplájára kelesztjük. Borítsuk enyhén lisztezett felületre és alaposan dögönyözzük meg. Vágjuk félbe és mindkét darabból kb 60 cm-es hurkát formálunk.

A fonat elkészítéséhez tegyük keresztbe a két tésztahurkát . A két felső végét hajtsuk le kereszteben az alsó tésztahurkák közé, mind a négy hurka lefelé mutasson. Balról kezdve fonjuk a második hurkát az első köré, majd a negyediket a harmadik köré. Most a két középső hurkát keresztezzük, majd újra a másodikat az első köré, a negyediket a harmadik köré........folytassuk a fonást, majd a végeket hajtsuk a fonat alá. Fedjük le beolajozott fóliával, és kelesszük 40 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. A mázhoz keverjük össze a tojássárgáját a tejjel és kenjük a kalácsra. Süssük amíg szép piros nem lesz ( kb 35-40 perc ). Rácson hagyjuk kihűlni.

Figyelem: ez a kalácstészta nem tartalmaz csak 1kk cukrot, ezért nem lesz édes a kalács. Ha édes kalácsot szeretne sütni több cukrot kell beletenni.

 

 tn tejfolos fonat1  tn tejfolos fonat2

tn tejfolos fonat3tn tejfolos fonat4

tn tejfolos fonat5tn tejfolos fonat6

tn tejfolos fonat7tn tejfolos fonat8

 tn tejfolos fonat9