HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Dagaszthatom-e kézzel a kenyeret?

Természetesen. A receptjeimben dagasztógépet írok a dagasztáshoz, mert én ezt használom ( modern kori lustaság ). Ha elég erős a kezed, jó a technikád és türelmed is van hozzá, nyugodtan dagaszthatod kézzel is a kenyeredet. A végeredmény így is szuper lesz. A dagasztáshoz használhatsz kenyérsütő gépet vagy kézi robotot is. Szóval a lényeg a végeredmény, a szépen kidolgozott tészta.

 

Használhatok-e porélesztőt a friss helyett?

Természetesen. Én jobban szeretem a friss élesztőt, mint a por állagút. Még nem sikerült megtalálnom a tökéletesen megbízható porélesztőt, amelyik mindig jó eredménnyel használható. Ezért használok mindig frisset. A receptekben is friss élesztőre szóló mennyiségeket adok meg. Ha neked szimpatikusabb a porélesztő, nyugodtan használd azt, figyelembe véve a tasakon feltüntetett adatokat, hogy mennyi friss élesztőnek felel meg.

 

Fel kell futtatni az élesztőt használat előtt? A receptben nem írod!

Jogos a kérdés. Mindig mindenhol azt írják, hogy az élesztőt fel kell futtatni használat előtt. Ennek egyetlen célja van, hogy meggyőződjünk róla, hogy az élesztőnk jó-e. A receptekben sok helyen csak úgy írtam, hogy egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe. Én csak így szoktam, ha biztos vagyok benne, hogy az élesztő friss. Ha az élesztő régebb óta pihen a hűtőmben és nem vagyok teljesen bizos benne, akkor szoktam felfuttatni. Megnyugvás képpen. :)
Szóval tökéletesen elegendő csak belemorzsolni és utána alaposan dagasztani. 

 

Hogyan tárolható a friss élesztő?

Hűtőben, a csomagolásán feltüntetett lejárati időig. Én általában egyszerre nagyobb mennyiséget veszek, hogy mindig legyen itthon. Pár darab megy a hűtőbe, a többi a fagyasztóba. Igen, az élesztő fagyasztható. Ha szükségem van rá, a sima hűtőben pár óra alatt kiolvad és felhasználható.

 

Mit jelent a gőzös sütő?

A kenyered akkor lesz igazán finom ropogós héjú, ha sülés közben gőzös közeg veszi körül. Ezt többféle módszerrel elérheted.
Ma már vannak olyan sütők amik sütés közben gőzösítik a sütő belsejét.
Ha nincs ilyen sütőd egy kisebb hőálló tálba tegyél vizet és tedd a sütő aljára, hogy onnan párologjon  sütés közben.
Ezt a célt szolgálja a sütőzacskó használata is. A zacskóba tedd be a kenyeret, permetezz bele vizet, zárd le, a tetejét néhány helyen lyukaszd ki egy tűvel és így süsd meg a kenyeredet. Sülés közben a zacskóban elpárolgó víz biztosítja a gőzös közeget.

 

Honnan tudom, hogy megsült-e a kenyerem?

Ha kívülről már szép kérge van a kenyerednek és úgy tűnik, hogy megsült, ezt könnyen ellenőrizheted. Ha a kenyeredet megfordítod és az alját megkocogtatod, kongó hangot kell hallanod. Ha ezt hallod biztos lehetsz benne, hogy jól átsült.

 

Milyen hőfokon süssem a kenyeret?

A receptekhez sütési hőfokokat is szoktam írni. Én ezeket használom, nekem ez vált be a saját sütőmben. Mivel minden sütő más és más, ezt sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Általában 180 és 220 °C közötti hőmérsékleten érdemes sütni. Aki a sötétebb, sültebb kenyeret szereti, annak a magasabb hőfokkal érdemes próbálkoznia.

 

Mit csináljak, ha túlságosan pirosodik a kenyerem sütés közben?

Semmi pánik. Takard le egy alufóliával, fényes fele felül, és süsd addig amíg a belseje is átsül.